Terningespillet med det folkelige navn, Roskilde Landevej

Navnet på dette terningespil, har en tendens til at snyde de fleste. Navnet indikerer nemlig, at dette terningespil skulle være et nyt dansk fænomen, det er dog så langt fra sandheden som noget kan komme. Spillets oprindelige navn er Matinetti, som har rødder helt tilbage til de gamle Romere. Spillet er et terningespil, hvor man som minimum skal være to deltagere. Vi anbefaler det maksimale antal af deltagere er 8, for ellers kan det godt være halv problematisk at spille dette.
Spillereglerne for spillet Roskilde Landevej er simple

Det har lidt samme princip som et bankospil, uden overhovedet at have noget med hinanden at gøre, ud over man selvfølgelig har en plade at spille på. Det er nemlig sådan at man skal nå gennem en talkombination og så tilbage igen for at vinde spillet.
Det er sådan at man starter fra 1, hvorefter man spiller sin vej op til 12, så igen at komme først til 1. Den spiller som hurtigt når den vej, er den spiller som vinder Roskilde Landevej terningespil. Når man skal i gang med at spille, så skal man sørge for at alle spillere, har en spilleplade som går fra 1 til 12 og fra 12 til 1. Spillepladen kunne se ud som vist nedenfor:

Nu skal der vælges en spiller som skal starte. Kan man ikke afgøre dette selv, så ville en mulighed være at spille om det. Dette gøres ved at alle spillere foretager et terningkast, hvor højeste værdi starter spillet. Skulle der være to eller flere, slå højeste værdi, foretages terningkast igen indtil en vinder findes.
Sådan spilles spillet.

Den første spiller kan nu foretage første terningkast. En spiller bliver ved med at foretage terningkast, indtil denne spiller ikke længere kan krydse af på spillepladen. Man har lov til at bruge summen af terninger, både summen af alle tre terninger, men også bare summen af to terninger. Derudover kan man også bruge terningens værdi, til at krydse ud på spillepladen. Reglen er dog at du ikke må springe et tal over, derfor skal du hele tiden krydse af i kronologisk rækkefølge, hvilke betyder, hvis ikke du kan fortsætte i talrækken, så sendes terningerne videre til den næste spiller, som sidder i urets retning.

Eksempel på et spil Roskilde Landevej samt fiktive terningkast

En spiller er klar til at foretage sit første terningkast. De tre terninger kastes, udfaldet af disse bliver således: 1 1 og 4. Nu er det sådan at man kan begynde at krydse nogle felter af. For det første nummer 1 af, hvilket også er et krav for at komme i gang, da man skal følge talrækken på papiret. Derudover kan man også krydse to af, man har slået to 1’ere som tilsammen giver 2. Da man ikke kan få noget til at give 3, samler man tegningerne op og foretager sit andet terningkast. Denne gang viser terningerne følgende: 3 4 og 5. Her er man så heldig at man kan krydse 3 4 og 5 af, hvorfor man igen kan samle terningerne op at foretage sit tredje terningkast. Denne gang viser terningerne følgende: 2 5 og 5. Dette betyder nu, at spilleren ikke længere kan følge talrækken, hvorfor spilleren må give terningerne videre til den næste spiller, som så kan foretage et terningkast. Spillet fortsættes på samme måde, en til en spiller når hele vejen igennem pladen både forfra og bagfra.

Skulle du være god til at foretage terningkast, så skal du satse på at ramme 1 2 og 4 i første terningkast, da du altså ville kunne krydse hele 7 felter af – det må siges at være en ret god start på spillet.

Det skal lige påpeges at når man når til felt nummer 12, så skal turen gives videre, eftersom man ikke kan krydse begge nummer 12 felter af på en gang.

God fornøjelse med spillet.