Shut the box terningespil

Dette terningespil kommer oprindelig fra for Frankrig, nærmere bestemt Nordfrankrig. Dette spil er faktisk et, som sømænd har været særlig glad for, da det ikke kræver det store redskaber, for at kunne spille dette. Det eneste du ikke skal bruge, for at kunne spille shut the box er følgende:

2 terninger.
2 til 6 spillere.
9 poletter, mønter eller lignende.
Papir.
En kuglepen eller et andet skriveredskab.

Sådan foregår terningespillet og sådan laver du dine terningkast

Som navnet, shut the box, indikere gælder det om, at man skal lukke bokse. Det man skal undgå som spiller, at man skal lukke færrest bokse. Dette er altså sige, det gælder om at lukke så mange bokse som overhovedet muligt. Den som formår at lukke færrest bokse, vil blive straffet med minuspoint.

Sådan spilles spillet shut the box

Det første du skal gøre, er at tage et skriveredskab og et papir. Herefter tegner du to lange streger på hver sin linje. Imellem stregerne skriver du tallene 1 2 3 4 5 6 7 8 9, sådan at det bliver inddelt i bokse. Se illustrationen neden under.
Herefter vælges den spiller som skal starte. Kan dette ikke vælges kan man eventuelt spille om det, det nemmeste ville være, at man foretager et terningkast hvor laveste værdi vil være den person der skal starte. Skulle to personer ende ud med at have samme lave værdi, kaster disse to personer igen Indtil der findes en vinder.

Når personen er fundet, skal denne starte. Turen går med uret, altså skal turen gå i urets retning. Når det er en spillers tur, handler det om at man skal slå, kan man ikke længere kan lukke en boks. Når man lukker en boks skal man placere en polet, på det nummer som man lukker. Der er to måder hvorpå man kan lukke en boks. Enten så lukker du en boks, dette gøres ved at terningernes sum giver tallet på den boks du lukker. Den anden mulighed er, at du lukker de to bokse som terningerne repræsenterer. Du må dog ikke kun lukke en, her skal der lukkes begge to. Hvis ikke en spiller har mulighed for at lukke nogen bokse, lader man turen og terningerne gå videre til den næste spiller. Herefter opgøres de minus point man så får. De bokse som man ikke har formået at lukke, vil tilfalde spilleren som minuspoint – her er det summen af alle u lukkede bokse. Skulle man have været så heldig at man har formået at lukke boks nummer 7 8 og 9, så har man mulighed for at fortsætte med at kaste med en terning. Skulle man dog foretrække at bibeholde begge terninger, så er det påkrævet, at man kun kan lukke bokser gennem summen af de to terninger, og altså ikke længere to bokse repræsenteret ved hver ternings værdi.

Eksempel på terningkast i et spil shut the box

Vi gennemgår nu et eksempel. Terningerne op, ryst og kast så terningerne. Lad os antage at din terninger viser værdien 3 og værdien 5. Vi siger at vi nu vælger at lukke boks nummer 8, hvorved vi placerer en polet på nummeret 8. Du tager igen terningerne op, hvorefter du foretager endnu et terningkast. Denne gang viser terningerne værdien 5 og værdien 6. Denne gang har du ikke noget valg, i forhold til hvorvidt du vil lukke summen af de to terninger, eller hvorvidt du vil lukke de to bokse der hver repræsenterer de to terningers værdier. Derfor placerer du en polet på boks nummer 5 og en polet på boks nummer 6. Du tager igen terningerne op og foretager dit terningekast nummer tre. Denne gang viser terningerne 2 og 6. Du kan ikke lukke summen af de to terninger, da du allerede har lukket boks nummer 8. Du kan heller ikke lukke boks nummer 6, da du allerede har lukket den. Derfor kan du altså ikke længere lukke boksene, hvorfor vi nu skal til at tælle dine minuspoint sammen. Dine minuspoint vil udgøre summen af de resterende bokse, som du ikke har fået lukket. Derfor vil boks nummer 1 2 3 4 7 8 9 være de bokse, som kommer til at give dig 26 minuspoint i alt. Noteres minuspoint, hvorefter turen gives videre med uret. Det er først når alle boksene er lukket, at vi kan kåre en vinder og en taber.

Det er sådan at, hvis du er så god, at du slår to ens 5’ere eller to ens 6’ere i dit første terningkast, så vil du modtage det maksimale antal af minuspoint, som er 45 – turen vil derefter gå videre med urets retning. Dette gælder kun, såfremt at der slet ikke er blevet lukket nogle bokse endnu.

Det skal dog bemærkes, at man i dette terningespil godt kan have nogle forskellige variationer af spillet, såfremt det er mere tiltalende for netop jeres selskab. Hvis vi kigger på ovenstående eksempel, så kan man sagtes gøre det sådan, at da personen slog 2’eren og 6’eren, at man kunne have lukket boks nummer 2, hvorefter man havde fået lov til at spille videre med en terning. Det skal bare aftales inden man begynder spillet.