Hjertefri spilles oftest af 4 personer. Der er ingen hold, når man spiller hjertefri, men der kan opstå tidspunkter, hvor det kan være belejligt at hjælpe hinanden, hvilket sommetider blot øger spænding og interessen for spillet, blandt de deltagende spillere. Det skal lige nævnes, at man spiller med uret og alle kort bliver delt ud på samme tid, så alle har 13 kort hver.

Der bruges et standard 52 kortdæk, hvor kortene i hver kulør rangeres som sædvanligt fra es (højt) ned til to (lavt). Der er ingen specielkort som jokere osv.

Hvert hjerte er et strafpoint værd, og spadronningen er 13 strafpoint værd. De andre kort har ingen værdi.

Så hvad er formålet med spillet?

Formålet er at undgå at score point. Spillet afsluttes med, at nogen når eller går over 100 point, og vinderen er den spiller, der har den laveste score på dette tidspunkt.

På den første tur, efter udleveringen af kortene, sender hver spiller ethvert tre kort med forsiden nedad til spilleren til venstre for dem. Når du videregiver dine kort, skal du først vælge de kort, der skal videregives, og placere dem med forsiden nedad, klar til at blive opsamlet af den modtagende spiller; først da kan du samle de kort, der er sendt til dig, se på dem og tilføje dem til din hånd.

På den anden tur sender hver spiller tre kort til spilleren til højre for dem på samme måde. På tredje hånd giver hver spiller tre kort til spilleren, der sidder overfor. På den fjerde tur overføres slet ingen kort. Cyklussen gentages derefter indtil slutningen af spillet.

Den person, der besidder de to klør, skal gennemføre det første trick. De andre spillere skal i urets rækkefølge spille et kort i den rækkefølger, der blev lagt, hvis dette altså er muligt. Hvis de ikke har et kort af den farve, så kan de spille ethvert kort. Den person, der spillede det højeste kort i samme farve, vinder så tricket og går videre til det næste trick.

Det er ulovligt at lægge et hjerte, før et hjerte er blevet spillet på et tidligere trick, medmindre din hånd altså kun indeholder hjerter. At afslå et hjerte man har på hånden og derefter gemme hjerterne til fremtidige ture kaldes at bryde hjerter.

En spiller, hvis hånd udelukkende består af hjerter, kan lede ethvert hjerte og derved knuse hjerter, selvom hjerter ikke tidligere er knust eller brudt.

Spillere har lov til at lægge en spar på ethvert trick efter det første. Faktisk er det en normal taktik at føre lavere spar for at prøve at udslette dronningen. Dette er også kendt som at sætte ild til dronningen.

Pointsystemet i Hjertefri

Normalt scorer hver spiller strafpoint for kort i de tricks, som de vandt. Hvert hjerte scorer et point, og spadronningen scorer 13 point. Men hvis du formår at vinde alle scorekortene (som er kendt som skud på månen), reduceres din score med 26 point, eller du kan i stedet vælge at få alle andre spillers scoringer øget med 26 point.

Spillet fortsætter, indtil en spiller har nået eller overskredet 100 point ved afslutningen af en hånd. Personen med den laveste score er derefter vinderen.

Versioner på Hjertefri

Hjertefri er et super fantastisk spil, som har udviklet sig igennem tiden, hvor du altså i dag kan finde enormt mange spændende variationer af Hjertefri. Herunder har vi samlet et lille kort udsnit af bare nogle af de få variationer af Hjertefri som findes i dag:

• Dragehjerter
• Fire dronninger
• Jokerhjerter
• Baglæns hjerter
• Superhjerter
• Ti hjerter

Historien om kortspillet ”Hjertefri”

Det verdenskendte kortspil ”Hjertefri” som man kender det i dag, er så vidt man ved et spil som stammer fra familien af andre relaterede spil som man kalder for ”Reversis”, som blev populært i omkring år 1750 i Spanien.

I dette spil, er et strafpoint belønnet for hvert et trick man vinder, samt bliver man belønnet med yderligere point, hvis man får en knægt eller dronning. Et lignende spil som hedder ”Fire knægte” drejer sig om at undgå ethvert trick som indeholder en knægt, som engang var et strafpoint værd, og Spar knægt var to strafpoint værd.

Med tiden, blev der tilføjet yderlige strafkort til ”Reversis” og omkring 1850 lagde spillet vejen til en simpel variant af Hjertefri, hvor hvert hjerte var ét point værd. Spar dronning, var introduceret i en variant som hed ”Sorte Maria” som så blev kendt som det standardiserede Hjertefri spil og ikke længe derefter, blev idéen om ”At skyde månen” introduceret til spillet, som så tilføjede et ekstra lag af dybde og spænding i spillet. I 1920’erne blev Ruder Knægt variationen (ti positive point) introduceret, og noget tid senere, var pointene omvendt således at strafpointene var positive i stedet for negative.

Spillet er blevet mere populært i dag, specielt blandt unge og er helt klart øget i popularitet, eftersom det er et spil som er tilgængeligt på utallige af computere og internetsider. Specielt har Microsofts version af spillet gjort det ultra populært, da de udbød deres version af Hjertefri tilbage i 1990’erne.

oktober 30, 2020