Kinaskak er et spændende spil for bådebørn og voksne. Det stammer fra det gamle Kina, hvor det vandt stor udbredelse på grund af de mange finesser ved spillet. Der kan deltage 2, 4 eller 6 personer.

Spillepladen

Spillepladen er udformet som en stjerne med spidser i forskellige kulører. Hver spiller vælger sin kulør og anbringer sine 10 kugler af samme kulør i de 10 huller i stjernepladsen. Det gælder om for hver spiller at få dine 10 kugler ført tværs over planen, således at de udfylder den direkte overfor placerede stjernespids.

I spillet flyttes én kugle ad gangen i hvilken som helst retning, men kun til et af de nærmest liggende huller. Man kan også springe, såfremt ens kugle ligger lige op ad en anden kugle af vilkårlig kulør, og der er et tomt hul bag ved denne. Det er tilladt at udføre et serie spring, hvis det kan lade sig gøre, men det er kun tilladt at springe i lige linie, altså den retning springene startes i. Det gælder om at få sine brikker placeret således, at man kan udnytte chancerne for at springe bedst muligt. Samtidigt må man prøve at afgøre modspillernes muligheder for at rykke fre,.

  • Den spiller, der først får alle sine kugler placerer i den modsatte stjernespids, er vinder.
  • De kugler, man springer over, skal ikke fjernes fra planen.
  • Det er ikke tilladt at ladenogle af kuglerne blive liggende fast i ens egen stjernespids for at hindre en modspiller at vinde.

Makkerspil

I dette kan deltage 4 eller 6 personer. De to makkere sidder overfor hinanden og forsøger at hjælpe hinanden til at få deres kugler placeret i makkerens stjernespids.

  • Er makkerspil kan spilles på to måder. Enten vinder det par, hvor én af spillerne først får sine kugler på plads, eller også skal begge makkere have deres kugler på plads.
  • I sidstnævnte tilfælde må den spiller, der bliver først færdig, benytte sin tur til at hjælpe makkeren.

oktober 27, 2020