Bridge spilles derfor i alt som fire personer, der sidder ved et kortbord ved hjælp af et standard kortdæk på 52 kort (uden jokere). Man er to par mod hinanden, den man sidder overfor, er ens makker. De enkelte spillere som er med, bliver benævnt efter verdenshjørne: Syd, Øst, Nord, Vest.

Det som adskiller bridge meget fra andre kortspil er, at sproget i bridge er meget anderledes, sammenlignet med andre kortspil.

På hvert hold er der en person som skal spille kontrakterne, denne vigtige person, bliver i bridgetermer kaldt for ”Spilføreren”. Dvs. det er altså spilleren som melder trumffarven som den første, eller som melder ud om at der bliver spillet uden ”sans” eller det som man også kalder for trumf.

Holdmakkeren til spilføreren, er den som man kalder for ”bordet”. Spilføreren skal altså smide sine kort på bordet, med billedsiden op, når det er at forløbet hvor man skal ”melde” er overstået og det som kaldes for udspillet er blevet lagt ud af spilleren som sidder til venstre for ham eller hende som er udvalgt som spilføreren.  

Trin for trin

Udspil:

Den spiller som er til venstre for spilføreren, starter med at lægge ud.

Spilleren til venstre for spilføreren skal altså så vælge den farve, som skal spilles, de andre skal så følge trop og spille kort i den farve som han har valgt, hvis de har sådan en farve.

Hvis ikke det er muligt, kan man trumfe med det kort i trumffarven, eller man kan smide et andet tilfældigt kort.

Bordet anbringer sine kort:

Efter man er gået igennem det såkaldte ”udspil”, bliver der lagt tretten kort ned på bordet, med billederne opad, af bordet, og den anden makker spiller derefter begge sine hænder under spillet.

Sådan foregår stik:

Spilleren, med det bedste og højeste kort i den specifikke farve, vinder så stikket og går videre til næste stik.

Hvis det er i en kontrakt med et trumfkort, kan man vælge at stikke med et trumfkort, hvis man mangler et kort i den pågældende farve. Hvis dette er tilfældet, får man altså stikket, men kun medmindre der er en anden deltager, som smider en trumf, der er endnu højere end den du har lagt.  

Afslutningen:

Når bridgespillet er overstået, scorer det hold, som ejede meldingen et bestemt antal point, hvis de har snuppet det antal af stik, de skulle have, eller flere hvis det forholder sig sådan. Hvis de ikke har fået kontrakten i hus, så får det andet par de overskydende + point.

Gode ting at huske på

  • Kortgiveren er altid den der melder først
  • Man skal altid følge farven
  • Hjerter og spar kaldes majorfarver og klør og ruder for minorfarver
  • Enhver trumf er højere end de andre kort, uanset farve
  • Åbningen foretages af spilleren til venstre for spilføreren
  • Meldeforløbet slutter, når 3 spiller i træk har meldt pas.
  • Man kan sige at bridge er delt op i to sektioner, meldingerne og selveste spillet.

Mange tak for at du havde lyst til at læse med i denne guide til, hvordan du spiller bridge. Vi håber at du nu er blevet lidt bedre klædt på, til at starte med at spille dette helt fantastiske kortspil!

Held og lykke.

Hvad er historien bag bridge?

Kortspillet bridge, er i dag et utroligt populært spil blandt mange danskere, men generelt set er det noget der bliver spillet i rigtig mange lande, samt mange variationer af det. Man mener i dag, kortspillet bridge er mindst 3000 år gammelt. Det som man kalder kontraktbridge, som er den form for bridge, hvor man kun kan få godkendt de tricks som man har angivet og meldt, det er blevet opfundet i 1925 af den amerikanske statsborger ”Harold Stirling Vanderbilt”, bedre kendt som ”Vanderbilt”. Han opfandt det innovative spil, da han var på et krydstogtskib.

Man mener at Bridge er et af de mest opfindsomme spil mennesket nogensinde har skabt, da det virkelig udfordrer menneskehjernen på alle mulige forskellige spektre som: psykologi, disciplin, samarbejdsevner, logik osv.

 

september 10, 2020