Et af verdens mest kendte spil, sjovt for hele familien – selv for de mindste. Ludo er og bliver en af de mest spillede brætspil i hjemmet og på ferie. En kort præsentation af dette 2-4 personers Ludo, er at man har 4 ensfarvede brikker, for hver spiller. Disse brikker skal man få rundt om den cirkulære vej på spillepladen, ved hjælp af en spille terning.

Kast den online ludo terning her

Ludo terningen er lidt anderledes end en normal terning. Den 6-sidede terning har følgende tal på sig: 1, 2, 4, 6 og så er der indsat en stjerne og en globus. Med stjernen kan man hoppe til næste stjerne og dermed komme et længere stykke end ved at slå fx 4 alt efter hvor man står på pladen. Hvis man er så heldig at stå på en stjerne i forvejen kan man (på enkelte steder) flytte ens brik hele 7 felter, hvilket er en stor fordel.

Som med stjernen, ligeså med globussen. Ud over at have det samme flytbarhed, så har globussen også en anden funktion. Det er nemlig her at man kan få sine brikker ud på spillepladen. De 4 brikker man har er nemlig låst inde og skal have en globus for at slippe ud og starte rundfarten på brættet.

Alternativ til globus terningen

Hvis man ikke har en ludo terning er der alternativer. På denne side har vi lavet en online Ludo terning som virtuelt kan slå de slag som der er brug for. Den er lige så brugbar som en fysisk Ludo terning og man risikerer ikke at den ruller fra bordet.

Hvis man er uden strøm, internet eller befinder sig i en hule uden moderne forsyninger, så kan en seks-siddet almindelig terning også bruges. Man skal bare aftale på forhånd at siden med de 3 dotter er stjernen og siden med 5 dotter er globussen. Man kan også male eller sætte noget papir på terningen, men det vil ændre dens dynamik, som gør at tilfældigheden, omkring udfaldet, mindre.

Hvordan spiller man?

Hver spiller har, som nævnt, 4 brikker hver tildelt en farve, for at kunne adskille fra modstanderens brikker. Her går det på skift med at slå med terningen og rykke med en brik.

  1. Først skal man prøve at få en brik ud af startfeltet.
  2. Efterfølgende skal man prøve at få alle brikker rundt med urets retning til mål.
  3. Dette skal ske før man bliver slået hjem af en modstander. Dette sker ved at man står på et felt, hvor en modstander lander. Dog er man beskyttet hvis man står på en globus eller hvis man har 2 brikker stående på samme felt. Hvis modstanderen lander på ens brik(ker), så er det modspillerens brik som bliver sendt hjem til start-boksen.
  4. Hvad sker der hvis man slår en 6’er? Det giver ret til et ekstra kast.
  5. Kan man lade være med at rykke? Nej, man skal rykke på hver kast – også selvom det ikke er til gavn for en selv.
  6. Hvordan vinder man Ludo? I midten er et målfelt, hvor der er plads til 4 brikker. Den første spiller som får alle 4 brikker i mål, har vundet. Som sidenote, så kan man ikke slås hjem, når man er landet på de farvede felter og der skal være præcise antal øjne på terningen, som der mangler til at lande på de sidste felter. Hvis man slår højere end man har brug for, så rykker man de felter ud igen af målfeltet.

maj 16, 2021