Spillet består af et antal runder. I hver enkelt runde, får spilleren muligheden for at slå med terningen 3 gange, eller spilleren kan vælge at lukke sin tur efter én eller to slag med terningen. Efter det første slag med terningen, kan spilleren gemme enhver terningen som man har lyst til og slå om med den anden terning. Dette gentages igen efter der er blevet slået 2. gang. Spilleren har total frihed i hvilken terning han eller hun vil slå. Det er muligt at slå begge terningerne om som er blevet slået eller ikke slået før.

Pointblokken i Yatzy har hele 13 forskellige kasser med kategorier og i hver runde, efter det tredje slag, må spilleren vælge en af disse kategorier. Pointene som indskrives i kassen, afhænger af hvor godt de 5 terninger matcher pointreglen for den specifikke kategori der er valgt. Detaljerne af pointreglerne for de forskellige kategorier, står nederst. F.eks. én af kategorierne bliver kaldt for “Par 3”. Pointreglerne for denne kategori siger, at en spiller kun scorer hvis tre eller fem af terningerne er af samme værdi. Spillet er fuldendt efter 13 runder, af hver spiller, med hver 13 kasser udfyldt. Den totale score er regnet ud fra summen af alle 13 kasser, sammen med eventuelle bonusser.

En tur spilles ved, at du kaster de fem terninger og beholder dem, du vil samle på i denne runde. Derefter kaster du resten af terningerne. Du må kaste 3 gange pr. runde. Når du har samlet en kombination, får du point. Du får kun point for de terninger, der indgår i kombinationen. Derefter går turen videre til den næste, og når alle spillere har kastet terningerne, er der gået en runde.

Yatzy pointblokken har 13 point kasser, som er opdelt i øvre og nedre sektioner. Så det gælder altså om at få så høje øjne som muligt, dvs. jo flere point får du. Samt, går det selvfølgelig ud på at udfylde alle de 13 kasser, så hurtigt som muligt.

Hvilke forskellige terningekombinationer kan man lave i Yatzy?

 • ENERE: Hver ener givet ét point
 • TOERE-SEKSERE: Hver ens terning = point efter antal øjne
 • BONUS: Spilleren som slår en hel sum på 63 eller over på den øvre del af yatzy-pointblokken får en bonus på 50 point
 • ET PAR: Des højere par du slår, des bedre, antallet af øjne = point
 • TO PAR: Hvis du slår 2 forskellige par, begge er så høje som muligt, antallet af øjne = point
 • 3 ENS: Når du slår tre terninger, med samme værdi, så mange øjne som muligt, øjne = point
 • 4 ENS: Når du slår fire terninger, med helt samme værdi så mange øjne som muligt, øjne = point
 • LILLE STRAIGHT: Er når du slår fem terninger i rækkefølgen fra et til fem, giver hele 15 point
 • STOR STRAIGHT: Er når du slår fem terninger i rækkefølge fra to til seks, dette giver hele 20 point
 • FULDT HUS: Er når du slår et par og tre ens, det par du har slået, samt de tre med samme værdi, skal dog være forskellige, før at det er fuldt hus, øjne = point
 • 3 ens (højest 18 point)CHANCEN: Når du slår med terningen, men udfaldet ikke kan bruges til noget, kan summen af øjnene indsættes i kassen “Chancen”
 • YATZY: Er et kast, hvor alle terningerne viser det samme. Når du slår dette giver værdien af terningerne 50 point +.

Hvordan kan jeg komme i gang med at spille Yatzy?

Der er mange muligheder for at spille Yatzy i dag, da det jo er så udbredt et spil som det er. Du kan enten spille online, her øverst på siden, men hvis du er mere til at spille fysiske brætspil, så er det bestemt også nemt at få fat i de forskellige Yatzy tilbehør, som du skal bruge. For at kunne spille Yatzy, skal du bruge:

 • Et raflebæger
 • 5-6 terninger, afhængig af hvor mange du har lyst til at spille med
 • En pointblok
 • En kuglepen

Alt dette er meget let at skaffe. Du kan købe et Yatzy sæt i nogle supermarkeder i Danmark, eller i butikker som sælger andet hobbygrej eller legetøj. Ellers hvis det ikke haster super meget med at komme i gang, så kan du let og nemt bestille det online og få det leveret til din dør, på kun nogle få dage. Her kan du finde forskellige varianter af Yatzy, nogle med rigtig lækre raflebægere af høj kvalitet, og flotte terninger, disse koster selvfølgelig lidt mere, men hvis det ikke er noget for dig, kan du også taget budget-modellen, som man ofte kan få til 50 kr. eller mindre, som er et helt normalt sæt til Yatzy, uden nogle fancy ekstra ting.

Detaljer om Yatzy

For at spille Yatzy, skal man være mellem 2-6 spillere. Desuden skal man være 3 år eller ældre, for at kunne spille med. Dette har nok meget at gøre med, at der er tale om små terninger, som yngre børn kunne finde på at putte i munden og sluge, hvilket er utroligt farligt. Derfor, husk altid at holde smågenstande som terninger væk fra børn under 3 år. Nogle andre spileksperter siger, at man skal være 8 år eller ældre, for at kunne spille Yatzy. Dette kan variere fra spiludbyder til spiludbyder, så se hvad der står på det specifikke Yatzy spil du har købt. Det har ikke altid noget at gøre med, at det kan være farligt for børn at tage smågenstande i munden, aldersgrænsen kan også være baseret på sværhedsgraden af spillet. Men læs på det enkelte spil du har, og gå ud fra hvad der står der.

Man siger desuden om Yatzy, at et helt spil tager ikke mere end 30 minutter. Derudover, så er det blevet sagt, at et Yatzy spil kræver nogle specielle færdigheder, disse er:

 • Held
 • Sandsynlighedsregning
 • Strategi

Det er ikke fordi du skal kunne mestre sandsynlighedsregning, eller strategi, inden du spiller Yatzy, kun på et lavt niveau, er det vigtigt at du kan disse, for at kunne spille Yatzy. Men selv hvis du er uerfaren med disse færdigheder, er det helt sikkert at du stadig kan spille med og have chancen for at vinde!

I denne artikel har vi ikke bare kigget på reglerne i Yatzy, men også den sjove historie, som skabte Yatzy spillet, samt har vi kigget på alle de forskellige terningekombinationer der er, og andet vigtig info omkring sikkerheden, aldersgrænserne og færdighederne som det kræver, for at kunne spille et spil Yatzy. Vi håber at du nu er klar til, at tage udfordringen op og få spillet Yatzy med familie, venner eller online spillere. Denne artikel burde i hvert fald være nok, til at kunne få dig godt i gang, uden de helt store udfordringer.

Vi takker mange gange for at du havde lyst til at læse med.

Held og lykke med spillet!

august 24, 2020